7 tips till att bli blöjfri

Att bli blöjfri är inte något som är enkelt och går lätt som en plätt. Utan det krävs ansträngning och målmedvetet arbete. Här nedan listar jag sju tips som kan vara bra att tänka på i processen när barnet ska bli blöjfri.

Sju tips
  1. Tålamod är en förälders bästa vän säger man ju och det stämmer verkligen in vid potträning. Det är viktigt att inte pressa barnet för mycket eftersom det lätt kan slå bakut helt istället.
  2. Tänk på att barnet har haft blöja i hela sitt liv och är inprogrammerad på att kunna kissa närsomhelst och varsomhelst. Det kan därmed ta ett tag att få barnet att fatta hur man gör för att kissa eller bajsa på pottan eller toan.
  3. Bli inte arg om en olycka sker utan bara ta barnet till pottan och säg att kisset ska vara där. Gör ingen stor grej av det utan torka bara upp och ta gärna hjälp av barnet.
  4. Låt barnet gå utan blöja mycket när ni är hemma. Det hjälper barnet och dig att lära sig känna igen signaler. Barnet lär sig också att hålla sig istället för att gå och småkissa. Det bästa är att vara bar om baken så att barnet känner att den inte har blöja. Byxor eller underbyxor kan förvirra så att barnet lätt glömmer sig. Vill du ha byxor så försök att ha väldigt lösa byxor som inte sitter åt.
  5. Locka med böcker och leksaker för att få barnet att sitta kvar en liten stund på pottan. Man får försöka göra det till en rolig eller mysig stund då man engagerar sig lite extra i barnet. Det ska vara positivt att gå på pottan.
  6. Ge inte beröm för att barnet gör sina behov på pottan. Det ska vara något helt naturligt och inte en prestation. Säg istället att ”vad skönt att det kom kiss” för att ytterligare förstärka det positiva med att kissa på rätt ställe.
  7. Fråga inte! Det är lätt att säga; ”ska vi gå på pottan?” eller ”behöver du kissa?” men då ger du barnet alternativet att säga nej. Säg istället ”kom, nu går vi på pottan!”. Men vill inte barnet ska man inte tvinga det utan försök en stund senare istället.

Hoppas du fick några bra tips! Har du fler tips på vägen till blöjfrihet? Kommentera gärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *