Vad är babypottning?

Babypottning eller EC (elimineringskommunikation), som det egentligen kallas, är ett sätt att lära sig läsa sitt barns signaler på när hen ska göra sina behov. Det handlar helt enkelt om att jag som förälder lyssnar in mitt barn och hjälper hen att göra sina behov. Man kan börja med detta direkt från att bebisen är nyfödd genom att ”grodhålla” över toaletten eller handfatet. Tanken med EC är inte att man ska stressa sitt barn eller lägga press på hen att prestera på pottan utan att hjälpa hen utföra sina behov lättare. Syftet är inte heller att barnet snabbt ska bli blöjfritt även om det ofta kommer mer naturligt när barnet vant sig under en längre tid med pottan eller toaletten. Det viktiga är kommunikationen mellan dig och ditt barn. Precis som du tittar efter signaler när barnet är hungrigt eller trött så gör du det även med dessa behov.

Från att barnet är nyfött till ungefär 1,5 år kan man utöva EC med sitt barn sen är det potträning man sysslar med. Den enklaste perioden att potträna är när barnet är 1,5-2,5 år. Fram till när bebisen är ungefär ett halvår är det lättast att börja med EC. Därefter har man lärt barnet att det är helt naturligt att göra i blöjan vilket man kan undvika om man börjar innan. Det mest naturliga är att sitta ner med knäna lite högre upp som vid grodhållning.

Varför utöva EC (babypottning)?

För bara 25 år sedan var de flesta barn i Sverige blöjfria vid två års ålder. Blöjorna var inte så bekväma utan det kändes mer obehagligt att ha en blöt blöja. På grund av att vi idag har så bra blöjor har många barn blöja ända upp till tre-, fyraårs åldern. Det kan ju tyckas inte vara något större problem! Men att potträna blir inte lättare ju äldre barnet blir eftersom hen kommer in i en stark självständighetsperiod kring tre årsåldern och då kan det bli en väldigt utdragen process.

Det är av hälsoskäl mindre bra att ha blöja för länge eftersom det ökar risken för irriterad hud och urinvägsinfektioner. Ekonomiskt sett tjänar man på att sluta med blöja tidigt. Om barnet använder blöjor till hen är tre år gammal har man spenderat kring 14 000 kr på enbart blöjor. Detta är ju även ett stort problem för vår miljö. Blöjor ger väldigt mycket sopor och det är även stor miljöpåverkan vid tillverkningen av blöjorna. Därför är det många som utövar EC som istället använder sig av tygblöjor under blöjperioden.

Om man utövar EC kan man alltså få många vinster bland annat tidigare blöjfrihet och mindre åtgång av blöjor. Men den största vinsten är att man kan lyssna på sitt barn och hens behov.

Hur gör man då?

Man kan börja på lite olika sätt. Rutinpotta är ett enkelt sätt att börja på. Då håller du ditt barn i grodposition eller sätter på toa/potta vid blöjbyte. Smart är att sätta barnet där efter måltid och innan och efter sömn eller annat tillfälle du märkt att det ofta blir utgifter. Om barnet har börjat göra i blöjan kan du låta barnet fortsätta färdigt på toa/potta.

Du kan låta ditt barn ligga naken på en handduk för att lära sig se barnets signaler när den gör ifrån sig. När man ser att bebis kissar eller bajsar så är det smart att göra ett ljud som man upprepar varje gång det händer. Detta ljud gör man också när man sätter bebisen på pottan/toan för att signalera för barnet att nu är det dags att kissa/bajsa.

Visar barnet motstånd till att pottas så avbryter man och försöker igen vid ett senare tillfälle. Det är viktigt att barnet inte tvingas till något hen inte vill. Att göra sina behov ska heller inte vara en prestation så det är viktigt att som förälder inte lägga någon värdering i om det kom något eller inte. Istället för att berömma kan man uttrycka det som att det var skönt för barnet att det kom något.