Vanliga frågor

Ska man verkligen tvinga bebisar att gå på pottan?

Nej! Du ska aldrig tvinga en bebis men du kan erbjuda hen att göra sina behov på ett annat ställe än i blöjan. Det finns ingenting som säger att det är mer naturligt för en bebis att använda blöja. Däremot har det blivit ett bekvämt sätt för oss att inte behöva tänka på det så mycket. Ska man verkligen tvinga bebisar att göra i blöjan kan man ställa som motfråga.

Hur börjar man?

Potta barnet när du byter blöja eller märker att den ska eller har påbörjat göra sina behov. Potta gärna efter sömn och måltid då det ofta blir utgifter då.

Vad är grodhållning?

I början innan barnet kan sitta själv eller hålla huvudet själv är det bra att grodhålla barnet. Det gör man genom att luta barnets rygg och huvud mot sin mage och hålla ett grepp kring båda benen så att knäna hamnar högre än rumpan. Sen håller man barnet i denna position över toaletten, pottan, handfattorghuet eller liknande.

Mitt barn skriker eller visar motstånd när jag pottar. Hur ska jag göra?

Avbryt och försök igen senare. Ha med någon leksak till pottan så att det blir lite roligare eller prata och sjung med barnet. Det ska vara en mysig stund för dig och ditt barn där ni kommunicerar.

Hur vet jag när mitt barn ska kissa/bajsa?

En del barn är väldigt tydliga medan andra gör det mer obemärkt. Låt barnet vara bar nedtill under en period för att kunna titta efter signaler/tecken från barnet när hen gör sina behov.

När ska jag göra ljudet som ska kopplas ihop med pottningen?

Varje gång du pottar ditt barn ska du göra ljudet för att barnet ska veta att hen kan göra ifrån sig. Du kan också göra ljudet om du märker att barnet gör i blöjan för att barnet ska koppla ljudet till handlingen.